top of page
JKMOTO Poděbrady

Jak správně uskladnit motorku na zimu?

Zima se neúprosně blíží, a to znamená, že nastal čas připravit vaši motorku na zimní odpočinek. Pokud chcete na jaře opět bez problémů vyrazit na silnice, je nutné věnovat svému stroji potřebnou péči před jeho uskladněním. Špatná příprava by totiž mohla způsobit zbytečné problémy, které by vám zkazily radost z prvních teplých dnů. Přinášíme vám proto deset osvědčených tipů, jak motorku na zimu správně připravit.


 


1. Čistota je základ

Před uskladněním důkladně očistěte celý motocykl. Špína, zbytky hmyzu nebo silniční sůl mohou přes zimu způsobit korozi. Nezapomeňte také na čištění řetězu a dalších mechanických částí. Čistý stroj vám na jaře poděkuje nejen svým vzhledem, ale i delší životností.


2. Vyměňte olej a filtr

Před uskladněním zvažte výměnu motorového oleje a filtru. Čerstvý olej chrání motor před usazováním nečistot a kyselin, které by mohly během zimy poškodit vnitřní části motoru. Nezapomeňte také na výměnu oleje v kardanu, pokud ho vaše motorka má.


3. Přidejte stabilizátor paliva

Do nádrže přidejte stabilizátor paliva, který zabrání jeho degradaci. Nechte motor několik minut běžet, aby stabilizátor cirkuloval celým palivovým systémem. Tím předejdete problémům s karburátorem nebo vstřikovači na jaře.


4. Zkontrolujte pneumatiky

Nafoukněte pneumatiky na správný tlak doporučený výrobcem. Nízké teploty mohou způsobit ztrátu tlaku a vznik plochých míst na pneumatikách. Pokud máte středový stojan, použijte ho, aby se váha rovnoměrně rozložila. Jestliže stojan nemáte, otáčejte motorkou během zimy, aby se pneumatiky nepoškodily.


5. Ochrana baterie

Baterie je přes zimu náchylná k vybití. Vyjměte ji a uložte na suché a chladné místo, případně ji připojte k udržovací nabíječce, která se postará o to, aby baterie zůstala v dobrém stavu po celou zimu.


6. Zakryjte motocykl

Použijte kvalitní, prodyšný kryt, který motorku ochrání před prachem a vlhkostí. Kryt by měl být dostatečně těsný, ale zároveň umožnit ventilaci, aby se pod ním nesrážela vlhkost, která by mohla způsobit korozi.


7. Zabezpečení motorky

Pokud skladujete motorku na místě, které není zcela bezpečné, investujte do pevného zámku nebo alarmu. Tím si zajistíte, že vaše motorka bude i na jaře připravená k jízdě.


8. Mazání exponovaných částí

Exponované kovové části, jako je řetěz, stojan, páčky nebo brzdové komponenty, ošetřete lehkou vrstvou maziva. Zabráníte tak vzniku rzi, která by mohla poškodit funkčnost motorky.


9. Vyberte suché a chráněné místo

Motorku skladujte na suchém místě, kde nebude vystavena vlhkosti a výrazným teplotním změnám. Ideální je garáž nebo sklad, kde bude chráněná před vlivy počasí.


10. Pravidelně motorku kontrolujte

I přes všechny přípravy je dobré motorku během zimy pravidelně kontrolovat. Zkontrolujte tlak v pneumatikách, stav baterie a ujistěte se, že motorku nenavštívili nezvaní škůdci.


 

Příprava motocyklu na zimu vyžaduje trochu času a péče, ale odměnou vám bude motorka ve skvělém stavu připravená na jarní výlety. Dodržováním těchto tipů se vyhnete zbytečným problémům a ušetříte si peníze za opravy. Připravte svůj stroj na zimní odpočinek a užívejte si jarní jízdy bez starostí!


🔥PS: pokud si s tím nebudete vědět rady nebo nemáte kde svou motorku přes zimu bezpečně uskladnit - ozvěte se nám! Zajistíme uskladnění i komplet servis.


Mějte se fajn👋


JKMOTO Poděbrady

Kovanická 118

Poděbrady








2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


LOGO_NOVÉ_BEZPOZADÍ.png

© 2024 JK moto & My Wash s.r.o., Brožíkova 284/8, Beroun-Závodí, 266 01 Beroun, IČO: 09110038 

bottom of page